неделя, 16 ноември 2008 г.

Пробив на рейндж с продължителност над 20 периода - част първа


Модела за който ще говоря днес се използва за вход в пазара когато фазата на консолидация е към своя край и предстой трендово движение в някоя от двете възможни посоки.

Както сами знаем вероятността по време на консолидация да имаме фалишиви пробиви е не просто голяма ами в масовия случай е неизбежна.

Целта на техниката която сега ще спомена е именно да успеем да се предпазим от прибързан вход в позиция, продиктуван от фалишив пробив на формиралата се консолидация.

Най-лесно за мен би било да взема някоя вече минала ситуация и да нарисувам на графиката какво е трябвало да се направи. Аз обаче предпочитам да използвам ситуация която в момента се развива и в процеса на движение на цената да обясня логиката зад този модел както и да го оттъргувам в реално време пред всички вас.

Ето и обясненията за самия модел придружено от графика:




Нужни са ни две точки за да фиксираме две граници на този модел - вземаме точките в долар йена - съответно едната е дъното на 90,90 а другата е върха на 100,55.

Измерваме височината на рейнджа като вадим върха от дъното и получаваме 965 пипса.

За да получим ниво за валиден пробив на рейнджа от горната му страна ще умножим 965 с 0,236 и получения резултат ще добавим към 100,55. След направените изчисления получаваме нивото 102,83. ИМЕННО НА 102,83 ПРИ ПРЕМИНАВАНЕ НАД НЕГО МОЖЕМ ДА СЧИТАМЕ ЧЕ ГОРНАТА ГРАНИЦА НА РЕЙНДЖА Е ПРОБИТА И ПРОБИВА Е ВАЛИДЕН.

За да получим ниво за валиден пробив на рейнджа от долната му страна ще умножим 965 с 0,236 и от долната граница на рейнджа на 90,90 ще извадим резултата. След направените изчисления получаваме нивото 88,62. ИМЕННО НА 88,62 ПРИ ПРЕМИНАВАНЕ ПОД НЕГО МОЖЕМ ДА СЧИТАМЕ ЧЕ ДОЛНАТА ГРАНИЦА НА РЕЙНЖДА Е ПРОБИТА И ПРОБИВА Е ВАЛИДЕН.

ВСЕКИ ПРОБИВ ТРЯБВА ДА БЪДЕ С + 1 ПИПС ОТ ИЗЧИСЛЕНОТО НИВО.

Използването на подобен филтър значително намаля шансовете ни да влезем на някой фалшив пробив. На някой може да им се стори че използването на тази техника ще ни забави и заради буферната зона можем да изпуснем част от движението, НО ПОНЕ УВЕЛИЧАВАМЕ ШАНСА СИ ДА ВЛЕЗЕМ В ПРАВИЛНИЯ МОМЕНТ В ПРАВИЛНАТА ПОСОКА.

Ами толкова за модела в първата част - сега всеки може да забележи че все още не сме минали задължителните 20 бара за да търгуваме подобен модел. Имайте предвид че ако стане пробив преди 20 бар то по добре да търгувате нещо друго но не и този модел.

Относно изчисляването на целите и стоповете- това ще бъде във втората част от материала когато станем свидетели на самия пробив.

Ако имате въпроси ще се радвам да ги коментираме!

Няма коментари: